Η Σωστή Διατροφή – Σύμμαχος για την Ομαλή Ανάπτυξη των Παιδιών



Τροφή είναι κάθε τι που τρέφει το σώμα και μας καθιστά υγιείς και δυνατούς. Η διατροφή των νηπίων είναι ουσιώδους σημασίας για την εξασφάλιση σωστής ανάπτυξης, τη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων μάθησης και την πρόληψη των ασθενειών. Σε καμία άλλη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, η διατροφή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο στην τρυφερή βρεφική και παιδική ηλικία. Αλλά ποιες τροφές είναι καλύτερες;

Η αντιπροσωπευτική σύγχρονη διατροφή αποτελείται από προϊόντα βασισμένα στη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τις πρόσθετες ύλες και τα λίπη και έλαια του εμπορίου, τα οποία δεν τρέφουν και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και το «χτίσιμο» του οργανισμού. Οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του μητρικού γάλακτος, που θα παράσχει ό,τι χρειάζεται ένα μωρό που μεγαλώνει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας, προερχόμενες από τροφές όπως το βιολογικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, τα λίπη καλής ποιότητας από βούτυρο, το ελαιόλαδο, το μουρουνέλαιο και τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα λαχανικά, τα πλήρη σιτηρά και τα όσπρια – σκεφτείτε πλήρεις τροφές, φυσικές και εποχιακές, με μεγάλη έμφαση στο υγιές λίπος.

Το πρώτο έτος ζωής απαιτεί ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των λιπών, των πρωτεϊνών, της χοληστερόλης, των υδατανθράκων, των βιταμινών και των ανόργανων αλάτων.


Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να έχει κανείς υπόψη. Πρώτον, φροντίστε ώστε το μικρό σας να είναι «μωρό που τρέφεται με πλήρεις τροφές»! Αποφύγετε τις επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων πολλών προϊόντων παιδικών τροφών τα οποία είναι συνήθως απαλλαγμένα από θρεπτικές ουσίες και έχουν προσθέσει «ανεπιθύμητες ουσίες».
Είναι πάντα καλύτερο να φτιάξετε την δική σας παιδική τροφή από (βιολογικές) πλήρεις τροφές για το μωρό σας. Φτιάχνοντας η μητέρα τη δική της παιδική τροφή για το μωρό της, είναι σίγουρη όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά μπαίνει και στο σωστό δρόμο όσον αφορά στην προετοιμασία του φαγητού για την οικογένεια αργότερα.

Δεύτερον, προχωρήστε σιγά-σιγά και να είστε παρατηρητικοί. Κάθε μωρό θα έχει τη δική του αντίδραση στις διάφορες τροφές. Εισάγετε κάθε φορά μία νέα τροφή στο διαιτολόγιό του και συνεχίστε να δίνετε την ίδια τροφή για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, έτσι ώστε να αποκλειστεί περίπτωση αρνητικής αντίδρασης. Τα σημάδια της δυσανεξίας περιλαμβάνουν: ερυθρότητα γύρω από το στόμα, πρήξιμο στην κοιλιά, αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά, ευερεθιστότητα, οξυθυμία, υπερδραστηριότητα και αϋπνία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δυσκοιλιότητα και διάρροια, συχνές αναγωγές των τροφών, ρινική και/ή θωρακική συμφόρηση, καθώς και εμφάνιση κόκκινου, ραγισμένου ή φλεγμονώδους εξανθήματος που μοιάζει με έκζεμα.

Τέλος, σεβαστείτε το μικροσκοπικό, το υπό ανάπτυξη πεπτικό σύστημα του νηπίου σας. Τα μωρά έχουν περιορισμένη παραγωγή ενζύμων, τα οποία είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται μέχρι 28 μήνες για την πλήρη ανάπτυξη του ενζυμικού συστήματος (π.χ. το ένζυμο αμυλάση που βοηθά στην πέψη των υδατανθράκων) και συμπίπτει με την εποχή που αναπτύσσονται πλήρως οι γομφίοι οδόντες, που βοηθούν στο καλό μάσημα της τροφής.
Τροφές όπως τα δημητριακά, τα σιτηρά και τα ψωμιά, είναι πολύ δύσκολες στην πέψη για τα μικρά παιδιά. Κατά συνέπεια, αυτές οι τροφές πρέπει να είναι από αυτές που θα εισαχθούν τελευταίες στη διατροφή του παιδιού. (Ένα ένζυμο που χρησιμεύει στην πέψη των υδατανθράκων το οποίο παράγει το λεπτό έντερο ενός μωρού, είναι η λακτάση, για την πέψη της λακτόζης στο γάλα).

Οι τροφές που εισάγονται πάρα πολύ νωρίς στη διατροφή ενός μικρού παιδιού, μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και να αυξήσουν την πιθανότητα των αλλεργιών (ιδιαίτερα σε εκείνες τις τροφές που εισάγονται στη διατροφή). Το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού, επιτρέπει σε μεγάλα, μη διασπασμένα πλήρως τμήματα τροφών (έως π.χ. μονοσακχαρίτες ή αμινοξέα) να απορροφηθούν. Με αποτέλεσμα αυτά να φθάνουν στην κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά οδηγώντας σε μια αλλεργική αντίδραση. Η ηλικία των έξι μηνών είναι η χαρακτηριστική ηλικία που πρέπει να εισάγονται οι στερεές τροφές στη διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Τα μωρά παράγουν ένζυμα (όπως η πεψίνη και τα πρωτεϊνολυτικά ένζυμα) και γαστρεντερικά υγρά (όπως το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι), που ενεργούν στις πρωτεΐνες και τα λίπη. Αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από λίπος που περιέχεται στο γάλα μιας υγιούς μητέρας, αποτελεί το 50-60% των θερμίδων του γάλακτος και είναι ουσιώδες για την ανάπτυξη. Εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, βοηθά και στην εξέλιξη του νηπίου. Επιπλέον, η χοληστερόλη στο μητρικό γάλα παρέχει σε ένα νήπιο περίπου 6 φορές την ποσότητα που οι περισσότεροι ενήλικοι λαμβάνουν από τις τροφές. Σε ορισμένους πολιτισμούς, η νέα μητέρα ενθαρρύνεται να καταναλώνει 6 έως 12 αυγά την εβδομάδα και σχεδόν 250 γραμμάρια ζωικής βιολογικής πρωτεΐνης από κοτόπουλο ή αρνί, για διάστημα 6 μηνών τουλάχιστον μετά τον τοκετό. Αυτή η πλούσια σε λίπη διατροφή, διασφαλίζει το γεγονός ότι το μητρικό γάλα της θα περιέχει επαρκείς ποσότητες υγιών λιπαρών.

Κατά συνέπεια, οι πρώτες στερεές τροφές ενός μωρού πρέπει να είναι συνήθως τροφές ζωικής προέλευσης, δεδομένου ότι το πεπτικό του σύστημα, αν και ανώριμο, είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να παρέχει ένζυμα για την πέψη των λιπών και των πρωτεϊνών, παρά υδατανθράκων. Αυτό εξηγεί γιατί η τρέχουσα έρευνα δείχνει, ότι το κρέας αποτελεί θρεπτική τροφή για μετά τον απογαλακτισμό του βρέφους.

Δυστυχώς, τα δημητριακά είναι η τροφή που συνιστάται περισσότερο στα πρώτα στάδια απογαλακτισμού. Μια πρόσφατη Σουηδική μελέτη προτείνει ότι, όταν δίνονται στα νήπια σημαντικές ποσότητες δημητριακών, μπορούν να έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ψευδάργυρου και μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου.
Επίσης, σε μελέτες στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι η έλλειψη ψευδάργυρου και πρωτεϊνών, μπορεί να περιορίσει σε κάποιο ποσοστό την ανάπτυξη των νηπίων. Κατά συνέπεια, η συνήθεια παροχής μεγάλων ποσοτήτων δημητριακών και ο αποκλεισμός του κρέατος πριν τον 7ο μήνα ηλικίας, δεν καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.

Το βιολογικό κρέας είναι επίσης μια άριστη πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος (η μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας), απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες στο κρέας βοηθούν το μωρό να απορροφήσει ευκολότερα το σίδηρο από άλλες τροφές.

Δύο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν την κατάσταση του σιδήρου σε νήπια που είχαν θηλάσει και τα οποία κατανάλωναν κρέας πριν από την περίοδο απογαλακτισμού. Ενώ οι ερευνητές δε βρήκαν καμία σημαντική αλλαγή στις αποθήκες σιδήρου των μωρών που είχαν θηλάσει όταν κατανάλωσαν μια αυξημένη ποσότητα κρέατος, τα επίπεδα αιμογλομβίνης (κύτταρα που περιέχουν σίδηρο), τα οποία υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος, αυξήθηκαν. Το κρέας περιέχει επίσης μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ψευδάργυρου σε σχέση με τα δημητριακά, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται μεγαλύτερη απορρόφηση ψευδαργύρου. Αυτές οι μελέτες επιβεβαιώνουν τις πρακτικές των παραδοσιακών λαών, που συμπεριελάμβαναν το κρέας -συνήθως το συκώτι- μεταξύ των πρώτων τροφών κατά τον απογαλακτισμό. Επιπλέον, η επίπτωση των αλλεργικών αντιδράσεων από το κρέας, είναι ελάχιστη και ακόμα μικρότερη όταν χρησιμοποιούνται διάφορες τροφές σε μορφή πουρέ.

Μη φοβάστε τα Λίπη!
Οι κλινικοί παιδίατροι ξέρουν εδώ και κάποιο διάστημα, ότι τα παιδιά που τρέφονται με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη, δε μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Σε τελευταία ανάλυση, το μητρικό γάλα αποτελείται στην πλειοψηφία του από λιπαρά, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι κορεσμένο λίπος. Τα παιδιά χρειάζονται τα υψηλά επίπεδα του λίπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και της εξέλιξής τους.

Το γάλα και τα ζωικά λίπη δίνουν ενέργεια και βοηθούν επίσης τα παιδιά να χτίσουν τους μύες και τα οστά τους. Επιπλέον, τα ζωικά λίπη παρέχουν βιταμίνες Α και D οι οποίες είναι απαραίτητες για την αφομοίωση των πρωτεϊνών και των μεταλλικών αλάτων, τη φυσιολογική ανάπτυξη και την παραγωγή ορμονών. Επιλέξτε μία ποικιλία τροφών, έτσι ώστε το παιδί σας να λαμβάνει μία σειρά λιπών, αλλά δώστε έμφαση σε κεκορεσμένα λίπη τα οποία βρίσκονται στο βούτυρο, το κρέας, και σε μονοακόρεστα λίπη τα οποία βρίσκονται στα αβοκάντο και στο ελαιόλαδο.

Τροφές που μπορούν να εισαχθούν στην διατροφή των μικρών παιδιών
Οι κρόκοι αυγών, πλούσιοι σε χολίνη, χοληστερόλη και άλλες ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, μπορούν να προστεθούν στη διατροφή του μωρού σας ακόμα και από την ηλικία των 4 μηνών, εφ’ όσον το μωρό προσλαμβάνει τις τροφές αυτές εύκολα. (Εάν το μωρό δεν αποδέχεται τον κρόκο του αυγού σε αυτή την ηλικία, σταματήστε και προσπαθήστε πάλι ένα μήνα αργότερα.).

Η χοληστερόλη είναι ζωτικής σημασίας για τη μόνωση των νεύρων στον εγκέφαλο και ολόκληρο το κεντρικό νευρικό σύστημα. Βοηθά την πέψη των λιπών αυξάνοντας το σχηματισμό των χολικών οξέων και είναι απαραίτητη για την παραγωγή πολλών ορμονών. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος εξαρτάται τόσο από τη χοληστερόλη, είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ραγδαία. Η χολίνη είναι μια άλλη ουσιώδης θρεπτική ουσία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η παραδοσιακή πρακτική της κατανάλωσης του κρόκου των αυγών νωρίς, επιβεβαιώνεται από την τρέχουσα έρευνα.

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος του Ιουνίου 2002 του American Journal of Clinical Nutrition, σύγκρινε τα θρεπτικά αποτελέσματα της σίτισης βρεφών 6-12 μηνών που βρίσκονται στο στάδιο του απογαλακτισμού, με κανονικούς κρόκους αυγών, εμπλουτισμένους κρόκους αυγών και μια κανονική διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι νήπια που είχαν θηλάσει μητρικό γάλα, αλλά και τα νήπια που είχαν τραφεί με ξένο γάλα και τα οποία κατανάλωσαν κρόκους αυγών, είχαν βελτιώσει τα επίπεδα σιδήρου σε σύγκριση με τα νήπια που δεν κατανάλωσαν κρόκους αυγών. Επιπλέον, εκείνα τα νήπια που κατανάλωσαν κρόκους αυγών εμπλουτισμένους με πρόσθετα λιπαρά οξέα, είχαν 30 έως 40 τοις εκατό μεγαλύτερα επίπεδα DHA (δοσοσαχεξανοικό οξύ), σε σχέση με εκείνα που κατανάλωσαν κανονικούς κρόκους αυγών. Δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης αίματος.

Κατά συνέπεια, η καλύτερη επιλογή για το μωρό είναι οι κρόκοι αυγών από κότες ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται με λιναρόσπορο, ιχθυάλευρο ή έντομα, δεδομένου ότι περιέχουν τα πιο υψηλά επίπεδα DHA. Γιατί μόνο ο κρόκος του αυγού; Το ασπράδι είναι το τμήμα του αυγού που προκαλεί τις συχνότερες αλλεργικές αντιδράσεις, έτσι περιμένετε να δώσετε στο παιδί σας ασπράδι αυγού όταν γίνει ενός έτους. Μην αμελήσετε να βάλετε ελάχιστο φυσικό, θαλασσινό αλάτι στον κρόκο αυγού. Ενώ πολλά βιβλία προειδοποιούν κατά της χορήγησης αλατιού στα μωρά, το αλάτι είναι πραγματικά ουσιώδες για την πέψη, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείστε ακατέργαστο αλάτι το οποίο παρέχει μια μεγάλη ποικιλία ιχνοστοιχείων.

Στον 4ο μήνα, είναι καλό να ξεκινήσετε να δίνετε στο βρέφος μουρουνέλαιο, το οποίο είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Omega 3 DHA και EPA (τα οποία είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου), καθώς και βιταμίνες Α και D. Αρχίστε με ¼ του κουταλιού του γλυκού μουρουνέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες ή ½ του κουταλιού του γλυκού μουρουνέλαιο, διπλασιάζοντας την ποσότητα στην ηλικία των 8 μηνών. Χρησιμοποιήστε αρχικά ένα σταγονόμετρο. Αργότερα, το μωρό μπορεί να προσλάβει μουρουνέλαιο αναμεμειγμένο με λίγο νερό ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Εάν το μωρό είναι πολύ ώριμο και φαίνεται πεινασμένο, μπορεί να του δοθεί μία μπανάνα πολτοποιημένη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ώριμη μπανάνα είναι εξαιρετική τροφή για τα μωρά, επειδή περιέχει ένζυμα αμυλάσης που βοηθούν στην αφομοίωση των υδατανθράκων.

Σε ηλικία 6 μηνών
Το βιολογικό κρέας σε μορφή πουρέ, μπορεί να δοθεί στο μωρό σε ηλικία 6 μηνών (ή ακόμα και νωρίτερα αν το μωρό είναι πολύ ώριμο). Το βιολογικό κρέας θα βοηθήσει στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου, ψευδαργύρου και πρωτεϊνών, με την μείωση του μητρικού και του ξένου γάλακτος. Ποικίλα φρούτα μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή του μωρού σε αυτή την ηλικία. Μπορείτε να λιώσετε και να δώσετε ωμά αβοκάντο, πεπόνι, μάνγκο και παπάγια. Φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε πηκτίνη όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια και τα μούρα, πρέπει να μαγειρευτούν για να διασπαστεί η πηκτίνη, η οποία μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική στην πεπτική οδό.

Καθώς περνά ο καιρός, δώστε στο μωρό πιο σύνθετες τροφές. Στους 6-8 μήνες, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή του λαχανικά, ένα είδος τη φορά, έτσι ώστε να μπορούν να παρατηρηθούν τυχόν παρενέργειες. Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα παντζάρια είναι εξαιρετική πρώτη επιλογή. Όλα τα λαχανικά πρέπει να μαγειρευτούν (να βραστούν στον ατμό κατά προτίμηση), να πολτοποιηθούν και να αναμιχθούν με κάποια μορφή λίπους, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο, για να παρέχουν τις θρεπτικές ουσίες που θα βοηθήσουν στην πέψη.
Η πρόωρη εισαγωγή διαφορετικών γεύσεων είναι πάντα ένα καλό σχέδιο για την αποφυγή της εμμονής σε κάποια τροφή. Ταΐστε το μικρό σας λίγο βιολογικό ξινόγαλο, γιαούρτι ή κεφίρ κάπου-κάπου, για να εξοικειωθεί σιγά-σιγά με την ξινή γεύση. Ρίζες, όπως η γλυκοπατάτα ή τα κολοκύθια, είναι άλλη μία άριστη τροφή για τα μωρά που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτή την ηλικία.

Στους Οκτώ Μήνες
Το μωρό μπορεί τώρα να καταναλώσει ποικίλες τροφές που είναι κρεμώδεις σούπες λαχανικών, βραστά κρέατα και γαλακτοκομικά όπως το τυρί και τις κρέμες με γάλα και αυγά. Κρατηθείτε μακριά από τα σιτηρά μέχρι τον πρώτο χρόνο ηλικίας, με πιθανή εξαίρεση το μουσκεμένο και αρκετά μαγειρεμένο καφέ ρύζι, που μπορεί να δοθεί νωρίτερα στα μωρά που είναι πολύ ώριμα.

Στον Ένα Χρόνο
Τα σιτηρά, τα καρύδια και οι σπόροι πρέπει να είναι οι τελευταίες τροφές που πρέπει να δοθούν στα μωρά. Αυτή η κατηγορία τροφών είναι η πιο πιθανή να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές ή αλλεργίες. Τα μωρά δεν παράγουν τα αναγκαία ένζυμα για την πέψη των δημητριακών, ειδικά εκείνων που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, πριν από την ηλικία του ενός έτους. Ακόμα και τότε, είναι μια κοινή παραδοσιακή πρακτική να μουσκεύονται τα σιτηρά σε νερό και λίγο γιαούρτι ή βουτυρόγαλα μέχρι και 24 ώρες. Αυτή η διαδικασία αποτελεί το έναυσμα για την ενζυματική δραστηριότητα στις τροφές και τη διάσπαση μερικών συστατικών που είναι δύσκολο να χωνευθούν.

Τα σιτηρά που μπορούν να αφομοιωθούν ευκολότερα είναι εκείνα που δεν περιέχουν γλουτένη όπως το αναποφλοίωτο ρύζι. Όταν τα σιτάρια εισάγονται στην διατροφή του νηπίου, πρέπει να μουσκευτούν για τουλάχιστον 24 ώρες και να μαγειρευτούν με αρκετό νερό για πολύ χρόνο. Αυτό θα δώσει ένα ελαφρώς ξινό, πολύ λεπτό χυλό, που μπορεί να αναμιχθεί με άλλες τροφές.
Μετά τον πρώτο χρόνο ηλικίας, τα μωρά μπορούν να καταναλώνουν καρυδο-βούτυρο που γίνεται από τραγανά καρύδια, μαγειρεμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ωμές σαλάτες, εσπεριδοειδή και ολόκληρα αυγά.

Μια σημαντική προειδοποίηση: μην δίνετε στα παιδιά σας χυμό που να περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και που μπορεί να καταστρέψει την όρεξη του παιδιού για πιο θρεπτικές επιλογές τροφών. Οι τροφές που περιέχουν σόγια, οι μαργαρίνες τα μαγειρικά λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα του εμπορίου (ειδικά αυτά που είναι υπερ-παστεριωμένα), πρέπει επίσης να αποφεύγονται, όπως και οποιαδήποτε προϊόντα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Επί τη ευκαιρία, το λίπος των μωρών είναι καλό πράγμα. Τα μωρά χρειάζονται εκείνες τις πρόσθετες πτυχές για όλη τη θαυμαστή ανάπτυξη του οργανισμού τους. Τα στρουμπουλά μωρά μεγαλώνουν και γίνονται λεπτοί, μυώδεις ενήλικοι.
Ο κοινός νους (λογική) επικρατεί όταν εξετάζουμε τις τροφές που τρέφουν καλύτερα ένα νήπιο. Μια μητέρα που θηλάζει, παράγει φυσικά την απαραίτητη διατροφή όταν καταναλώνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Η σύνθεση του υγιούς μητρικού γάλακτος, μας δίνει ένα σχεδιάγραμμα για το τι χρειάζονται τα νήπια. Τέλος, να γίνετε το καλό παράδειγμα. Αν και δεν θα είστε σε θέση να ελέγξετε τι θα τρώει το παιδί σας για πάντα, μπορείτε όμως να του δώσετε το καλό παράδειγμα από τις δικές σας άριστες επιλογές τροφίμων και τη σφύζουσα υγεία σας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πως σου φανηκε αυτο που διαβασες??

Αναγνώστες

Marina Riley. Από το Blogger.