Σπιτικό Γιουρτάκι!!!

Το να ζώ "φυσικά " τελικά μου έχει διευρύνει τόσο πολύ το μυαλό και το χαίρομαι κι όλας..(βοηθάει βέβαια και η κρίση..!)

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε γιαουρτάκι ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Με όποιο γάλα θέλετε, φρέσκο αγελαδινό/κατσικίσιο/πρόβειο ή μίξη, απο το σούπερ μάρκετ ή απο γνωστό σας με ζώα, με πλήρες λιπαρά που φτιάχνω εγώ ή light. Διαλέγετε τον τρόπο που σας βολεύει καλύτερα... 

1ος τρόπος:

Γιαούρτι
Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό γάλα (εγώ χρησιμοποίησα Όλυμπος που το προτείνει και η Greenpeace σαν προϊόν που η εταιρία παραγωγής του εγγυάται ότι προέρχεται από ζώα που δεν έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς).
3 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα

Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Δε χρειάζεται να βράσει, αλλά να κάψει.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Ανοίγουμε το φούρνο μας στους 50 βαθμούς.

Πόσο πρέπει να κρυώσει το γάλα;
Με πρακτικό τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε αν κρύωσε αρκετά. Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι καθαρό-καθαρό και μετράμε μέχρι το δέκα. Αν το αντέχουμε τότε κρύωσε αρκετά. Αν δεν αντέχετε, ε τραβήξτε το καλέ!!!
Δεν πρέπει να κρυώσει εντελώς το γάλα. Αν κάνει πετσούλα, πετάχτε τη. (Εγώ την τρώω..)

Σε ένα ποτήρι βάζουμε 3 κουταλιές γιαούρτι και το ανακατεύουμε λίγο με ένα πηρούνι να γίνει νερουλό και να μην έχει κομματάκια. Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι γάλα από την κατσαρόλα για να αραιώσει κι άλλο το γιαούρτι. Ανακατεύουμε πάλι και το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Αν έχετε πήλινο μπωλ (από εκείνα των γιαουρτιών με πέτσα) βάλτε το εκεί. Αν όχι, βάλτε το σε ένα γυάλινο μπωλ (όχι μεταλλικό).

Τώρα, ανοίγουμε το φούρνο, το αφήνουμε μέσα, κλείνουμε την πορτούλα και κρεμάμε απ' έξω ταμπελίτσα "ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ". Το γιαουρτάκι μας, όπως και το τυράκι μας, δεν πρέπει να ενοχληθεί όσο πήζει (να μην μετακινηθεί ή κουνηθεί).
Ξεχάστε το εκεί όλη νύχτα, σε πολλή χαμηλή θερμοκρασία, ή αν το κάνετε μέρα, 5-6 ώρες αρκούν. Εγώ το έφτιαξα στις 2 το μεσημέρι και το έβγαλα από το φούρνο στις 8 περίπου.

Σ' αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε ότι το γιαουρτάκι μας είναι έτοιμο. Όμως, αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει στραγγιστό:
Αδειάζουμε το γιαούρτι σε τετραπλό τουλουπάνι και το κρεμάμε να στραγγίξει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεπλένουμε το τουλουπάνι μας ή όποιο άλλο πανί για στράγγισμα χρησιμοποιήσουμε, αν δε θέλουμε το γιαούρτι μας να μυρίζει "Λουλούδια του δάσους" ή άλλο μαλακτικούλι. Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε το γιαούρτι μας με βανίλια, όπως μας ενημερώνει με αναλυτικό τρόπο το παραπάνω site που σας είπα.
Αφήνουμε να στραγγίξει καμιά ωρίτσα (ΠΡΟΣΟΧΗ: αν το αφήσουμε πολλές ώρες να στραγγίξει, θα φέρνει προς τυράκι).
Το φυλάμε σε πήλινο μπωλάκι και καταναλώνουμε με μέλι ή όπως αλλιώς θέλουμε. Το γιαουρτάκι μας είναι πλήρες, είναι στραγγιστό και το φτιάξαμε μόνοι μας! Με ένα κιλό γάλα, φτιάξαμε μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι.
------------------------------------------------------------
2ος τρόπος 

ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Υλικά
1 θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής (σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία κουζίνας)
2 λίτρα γάλα (εγώ φτιάχνω με 2% λιπαρά)
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (την πρώτη φορά ένα στραγγιστό αγοραστό τις επόμενες κρατάμε από το δικό μας)

Εκτέλεση
1ο ΒΗΜΑ : Βάζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το θερμόμετρο και παρακολουθούμε ανακατεύοντας που και που να μην μας κολλήσει (δεν κολλάει εύκολα αν έχουμε μέτρια θερμοκρασία) μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ακριβώς στους 90 C.

2ο ΒΗΜΑ : Μόλις φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία των 90 C κατεβάζουμε από το μάτι και μεταφέρουμε το γάλα σε ένα γυάλινο ή πήλινο μπωλ με καπάκι – (είναι πιο υγιεινό και γίνεται και πιο καλό το γιαούρτι από ότι στα πλαστικά) που να χωρά τα 2 λίτρα γάλα και τοποθετούμε και πάλι το θερμόμετρο στο γάλα.

3ο ΒΗΜΑ : Μόλις κατέβει η θερμοκρασία στους 45C ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπωλ και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό σκεπασμένο με ένα κουβερτάκι που δεν θα το «ενοχλήσουμε» για τις επόμενες 5 με 6 ώρες για να γίνει η ζύμωση και να μη μας κόψει το γιαούρτι. (Εγώ το φτιάχνω το βράδυ πριν κοιμηθούμε και το βάζω στο ψυγείο το πρωί κατά τις 6.30 που ξυπνάμε – δεν παθαίνει τίποτα αν μείνει και καμία ώρα παραπάνω έξω.

4ο ΒΗΜΑ : Το βάζουμε στο ψυγείο προσέχοντας να μην το κουνήσουμε απότομα και την επόμενη ημέρα είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Το γιαούρτι μας αυτό δεν είναι στραγγιστό και δεν κάνει και πέτσα.
Αν θέλουμε να το κάνουμε στραγγιστό (είναι πιο ωραίο) φτιάχνουμε μια σακουλίτσα από ύφασμα ή από μια λευκή βαμβακερή μαξιλαροθήκη και μόλις κρυώσει στο ψυγείο το μεταφέρουμε με κουτάλα στη σακούλα μας το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο τάπερ και όλο μαζί στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι θα βγάλει τα υγρά του.

Αν το φτιάξετε μία φορά θα δείτε πόσο απλό είναι με σίγουρη επιτυχία αρκεί να εφαρμόσετε πιστά τις ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.

Με όποιον τρόπο και να το φτιάξουμε, είναι σίγουρο ότι θα είναι τέλειο! Μπορούμε να το συνοδέψουμε με γλυκό κουταλιού κυδώνι, με γλυκό κουταλιού σταφύλι, με μέλι και καρύδια, με ξηρούς καρπούς ή όπως θέλει ο καθένας.
Καλή επιτυχία!!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πως σου φανηκε αυτο που διαβασες??

Αναγνώστες

Marina Riley. Από το Blogger.