Παιδικες ιώσεις και πως να τις αποφυγουμε,ΦΥΣΙΚΑ



Νέα σχολική χρονιά και μαζί με τις χαρές και τα κλάματα, έρχονται και οι ιώσεις!!!

Όχι,όχι..μην τρέξετε να αγοράσετε ντεπόν και άλλα χημικά σκευάσματα..

Η λύση για να προλάβουμε όλα αυτά τα "ωραια" βρίσκεται μέσα στο ίδιο μας στο σπίτι και φυσικά μας τα προμηθεύει απλόχερα η μητέρα φύση..




Πάμε λοιπόν να τα δούμε σιγά σιγά..


Τί μπορούμε να κανουμε λοιπόν για να μην αρρωστήσει το παιδί μας ή τουλάχιστον για να είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις παιδικές αρρώστιες..

Να πούμε καταρχήν πως όλα ξεκινάνε απο πολύ μικρή ηλικία,απο το στάδιο του θηλασμού.

Είναι επιστημονικά και ιατρικά αποδεδειγμένο πως τα παιδιά που θήλασαν για πολύ καιρό,έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις αρρώστιες και τις περνάνε πιο ανώδυνα.

Τώρα θα μου πείς, "εγώ που δεν θήλασα το παιδί μου, το έχω καταδικάσει.." όχι βέβαια,αλίμονο και δεν είμαστε εδώ για να επικρίνουμε τις μανούλες που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να θηλάσουν το παιδί τους..Υπάρχει "σωτηρία" και για εσάς μανούλες..!

Κατά δεύτερον και εξίσου πολύ σημαντικό, είναι η διατροφή του παιδιού καθώς μεγαλώνει..Δυστυχώς πολλές μανούλες -και βάζω και τον εαυτό μου μέσα- κάνουμε το λάθος να δίνουμε στα παιδιά μας (ειδικά αυτά που είναι λιγόφαγα), τρόφιμα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ θρεπτική άξια..Κάποια από αυτά είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά. Δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ θρεπτικό!! Ναι μεν χορταίνουν αλλά δεν προσφέρουν..! Πρέπει λοιπόν να ενημερωθούμε για το ποια είναι η σωστή διαστροφή ή καλύτερα ποια διατροφή είναι ΘΡΕΠΤΙΚΉ..


Και φυσικά θα πρέπει να πούμε κι όλας οτι όσα περισσότερα χημικά σκευάσματα παίρνει ένα μωρό-νήπιο , τόσο πιο δύσκολο είναι για τον οργανισμό του να ιαθεί με απλούς και φυσικούς τρόπους.

Και το λέω αυτό πιστεύοντας πως το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να ιαθεί μόνο του ,με την βοήθεια της φύσης πάντα και με πολύ αγάπη, και πως τα χημικά το μόνο που κάνουν είναι να μαθαίνουν χρόνο με τον χρόνο , να μην μπορεί ο αμυντικός οργανισμός του σώματος να πολεμήσει τους ιούς..


Όλα αυτά τα αναφέρω για να πάρουμε μια ιδέα στο πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί ενα σώμα να ιαθεί ή και να προστατευτεί από τις ιώσεις.. Ένα σώμα το οποίο είναι αγνό (όσο γίνεται) από χημικά σκευάσματα και καλά διατηρημένο διατροφικά, μπορεί με μια μικρή βοήθεια από την φύση να αντεπεξέλθει στις δύσκολες εποχές αυτές των ιώσεων..


Πάμε λοιπόν να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε ..

  • Νο1. Μουρουνέλαιο.
Ναι ναι ξέρω.. Είναι λίγο μπλιάχ, αλλά η θρεπτική του αξία και το πόσο σημαντικό είναι για την υγεία του σώματος ΔΕΝ λέγεται..

Το μουρουνέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη A (στη μορφή της ρετινόλης, που χρησιμεύει ως αντι-οξειδωτικό και είναι σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών), βιταμίνη D, που συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στα σωστά επίπεδα στο αίμα, βιταμίνη K που βοηθά στην πήξη του αίματος και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι γιατροί θεωρούν το μουρουνέλαιο –παρά την αντιπαθή γεύση του– σαν άριστη τροφή, που αντιμετωπίζει πολλές μεταδοτικές αλλά και χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.


Χάρη στη βιταμίνη D, βοηθά τα παιδιά να σχηματίζουν γερά κόκαλα και αποτρέπει την ραχίτιδα στους εφήβους και την οστεοπόρωση στους ενήλικες. Αλλά και η βιταμίνη K διευκολύνει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων και βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και τη λειτουργία των μυών. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης σημαντικά, ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Πρόσφατες βιοχημικές μελέτες έδειξαν ότι το μουρουνέλαιο περιέχει ανά μονάδα βάρους μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών A και D από κάθε άλλο τρόφιμο. Ειδικότερα, 100 gr μουρουνέλαιου παρέχουν στον οργανισμό τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη A από το μοσχαρίσιο κρέας (την επόμενη πλουσιότερη πηγή της A) και τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη D από το λαρδί. Φυσικά, η τροφή αυτή καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, αλλά αρκεί μια μόνο κουταλιά μουρουνέλαιου (περίπου 15 gr) για να μας δώσει τη ΣΗΔ (συνιστώμενη ημερήσια δόση) και για τις δυο βιταμίνες.

Επιπρόσθετα, το μουρουνέλαιο περιέχει και τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυοπεντανοϊκό οξύ). Το EPA είναι ο πρόδρομος των προσταγλανδινών, των ορμονών που βοηθούν τους ιστούς του οργανισμού να αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές, ενώ το DHA συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Έρευνες που έγιναν στους Εσκιμώους ανέδειξαν τις ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων ως πιθανά αντιθρομβωτικά και τη συμβολή τους στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, συνεπώς και στη μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης και την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ορισμένα "σύνδρομα" των καιρών μας, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια συνδέονται με υψηλά επίπεδα σε ω-6 λιπαρά οξέα και χαμηλά επίπεδα σε ω-3 λιπαρά οξέα, μαζί με την ανεπάρκεια σε ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες.


Πληροφορίες για το μουρουνέλαιο θα βρείτε εδω:
http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics
Και για παραγγείες εδώ :
http://www.bb-cake.com/category-111/green-pasture.html
http://www.funkyraw.com/shop/index.php?main_page=index&manufacturers_id=39

  • Νο 2. Πρόπολη
Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης, ένα υλικό ταπεινό μεν αλλά με θεραπευτική αξία ανεκτίμητη. Η πρόπολη, για την οποία ο λόγος, αποτελεί το πιο ισχυρό αντιβιοτικό της φύσης το οποίο μάλιστα έρχεται λόγω εποχής δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς οι ιώσεις έχουν την τιμητική τους.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ώστε να θωρακιστεί απέναντι στους ιούς που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, διότι μπορούμε να μειώσουμε την ένταση και τη συχνότητα των ιώσεων.Η συχνή εμφάνιση των ιώσεων οφείλεται στην κακή άμυνα του οργανισμού μας, δηλαδή στην κακή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλούστατος τρόπος για να το θωρακίσουμε, αξιοποιώντας τον πλούτο της φύσης. Αναφέρομαι στην πρόπολη, μια ουσία που παράγεται από την μέλισσα και την παίρνουμε από τις κυψέλες
.Πράγματι, υπάρχουν διάφορες μορφές της πρόπολης και κάθε μια χρησιμοποιείται διαφορετικά. Μια μορφή είναι το σιρόπι. Το σιρόπι της πρόπολης συνήθως συνδυάζεται με μέλι ή και θυμάρι και βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα. Επίσης, για το «τσούξιμο» του λαιμού υπάρχει και το βάμμα της πρόπολης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς κάνοντας γαργάρες. Υπάρχει ακόμη το σπρέι της πρόπολης το οποίο έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιοστατικές ιδιότητες. Είναι το σπρέι που πρέπει να έχει κάποιος πάντοτε μαζί του εάν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με έντονο συγχρωτισμό.Η πρόπολη είναι ένα φυσικό προϊόν και συλλέγεται από τη μέλισσα. Περιέχει μια ρυτίνη από διάφορα φυτά, γύρη, ένζυμα και μερικές ακόμα ουσίες. 
Η δράση της είναι ότι σταματά την εξέλιξη κάποιας λοίμωξης. Για παράδειγμα όταν έχουμε αυτό το αίσθημα ότι κλείνει ο λαιμός μας, όπου τότε βρισκόμαστε σε ένα αρχικό στάδιο πιθανής φαρυγγίτιδας, ψεκάζουμε με το σπρέι μέσα στο λαιμό μας. Ακόμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αρχικό στάδιο μιας πιθανής αμυγδαλίτιδας. Να τονίσω ωστόσο ότι η πρόπολη δεν μπορεί να πάρει τη θέση του κανονικού φαρμάκου που θα μας χορηγήσει ο γιατρός μας, είναι σημαντική η προληπτική της δράση.Η πρόπολη χρησιμοποιείται για λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, πχ βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα. Όσοι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους λοιμώξεις, πρέπει να ενισχύουν το αμυντικό τους σύστημα. 




Τα ειδή της πρόπολης

Είναι λογικό η πρόπολη να έχει διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με τα φυτά από τα όποια προέρχεται. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι:
• Η καφέ πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
• Η κόκκινη πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τους ιούς
• Η πράσινη πρόπολη Βραζιλίας αποδίδει καλύτερα για τον Καρκίνο

Θεραπευτική αξία της πρόπολης

Γενικά, η πρόπολις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης πνευμονολογικών, αυτόνομων και εκφυλιστικών παθήσεων, σε γυναικολογικές, δερματολογικές, γαστρεντερολογικές, ωτορινολαρυγγολογίας παθήσεις, σε παθήσεις και λοιμώξεις στοματικής κοιλότητας, στην χειρουργική, στην ανάρρωση από χειρουργικές επεμβάσεις, από ασθένεια ή από τα συμπτώματα ακτινοθεραπείας. Χρησιμοποιείται και σε άλλες παθήσεις, φλεγμονές, λοιμώξεις, ιώσεις κ.τ.λ.
Το εύρος χρήσης της πρόπολης είναι τεράστιο και είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Ειδικότερα, η πρόπολη έχει τις εξής θεραπευτικές ιδιότητες/δράσεις :

Αντιφλεγμονώδης δράση: Διεγείρει την κινητικότητα των μικροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα τα όποια επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.
Αντισηπτική – αντιβακτηριδιακή δράση: Η πρόπολη έχει ευρύτατο μικροβιοκτόνο φάσμα
Αντί-υιικές ιδιότητες: Η πρόπολη έχει ευρύ αντί-οίκο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίων των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανόμενου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3. Η κόκκινη πρόπολη της Κούβας, σε μελέτες in Vitro, σκοτώνει όλα τα καρκινικά κύτταρα και τον ιό του HIV (AIDS), ενώ φαίνεται να έχει δράση έναντι του ιού HPV (κονδυλωμάτων).
Αντιμυκητιακες ιδιότητες: Η αντιμυκητιακη δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίων της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηριδίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Αντιοξειδωτική δράση: Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Αντί-ηπατοτομιών και ηπατοπροστατευτική δράση
Αναλγητική, Αναισθητική δράση: Έχει δειχτεί ότι ορισμένα φλαβονοειδή της πρόπολης έχει παρόμοια δράση με ορισμένα αναλγητικά φάρμακα.
Αντικαρκινική δράση: Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων. Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων.




Πρακτικά…που χρησιμοποιούμε την πρόπολη στην καθημερινότητα

• Θωράκιση Ανοσοποιητικού συστήματος

Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί βάμμα πρόπολης εσωτερικά για να ενισχύσει και να ανοσοποιήσει τον οργανισμό του από ιώσεις, κρυολογήματα και αλλεργίες και να διατηρεί ένα ισχυρό ενοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια μιας ίωσης, επιταχύνοντας την ανάρρωση και αμβλύνοντας τα συμπτώματα. Έχει άμεσα αποτελέσματα στον Ίο της γρίπης, των πουλερικών, του Η1Ν1 και του Η1Ν3.

• Ταχύτατη επούλωση πληγών

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές, αμυχές, μώλωπες, εκχυμώσεις, πρηξίματα, οιδήματα, τραύματα και μολύνσεις κάθε τύπου στο δέρμα ή στην στοματική κοιλότητα. Η πρόπολη προκαλεί αντισηψία και ταχύτατη επούλωση, προστατεύοντας παράλληλα από μικρόβια και βακτήρια. Παράλληλα, προσκολλάται στην πληγή ή το οίδημα και το αδιαβροχοποιεί.

• Καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία συνήθων δερματικών προβλημάτων, τσιμπημάτων, φλογώσεων, στιγμάτων, ακμής αλλά και για την καταπολέμηση σοβαρότερων δερματικών προβλημάτων, όπως εκζέματα, ψωρίαση και αλλά. Η πρόπολη αποτελεί την μονή θεραπεία για ορισμένα ειδή ψωριάσεων, όπως για παράδειγμα η μετατραυματική ψωρίαση. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαπούνια, αφρόλουτρα, αλοιφές και οδοντόκρεμες που περιέχουν πρόπολη για την φροντίδα του σώματος.
Στην ενότητα »φτιάχνω μόνος – περιποίησις« θα δείτε πως να χρησιμοποιείτε τα δώρα τις φύσης για να φροντίζετε ολόκληρο το σώμα, τα δόντια, αλλά και τα μαλλιά σας φυσικά και ανέξοδα!!!

Προληπτικά οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά μια κάψουλα πρόπολης πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα οποιασδήποτε λοίμωξης. Αντεδείξεις.: Η πρόπολη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη. Επίσης, αντενδείκνυται σε όσους έχουν αλλεργία στη γύρη της ελιάς. Σε κάθε περίπτωση, η πρόπολη όπως και όλα τα σκευάσματα, λαμβάνονται μόνο κατόπιν συμβουλής του γιατρού ή του φαρμακοποιού.


  • Νο 3 Εχινάκεια
Η Echinacea χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την επούλωση των πληγών, την υγεία του δέρματος, τη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης και ως αντισηπτικό.
Κρυολογήματα και Γρίπη
Η Echinacea αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία στις ΗΠΑ για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Μελέτες ελέγχου έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από κρυολογήματα ή γρίπη (1). Η Echinacea βοηθά επίσης σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των συμπτωμάτων των κρυολογημάτων και της γρίπης (2,3,4). Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός κρυολογήματος που μόλις ξεκινά (5). Παρόλα αυτά, δεν συνιστάται η χρήση της για μακροχρόνια πρόληψη των κρυολογημάτων.
Διεγερτικό του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Έχει αποδειχθεί ότι η Echinacea διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και τις εκκρίσεις τους σε παράγοντα νέκρωσης όγκων (ΤΝF), που προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων και των μικροβίων. Τα πολυσακχαριδικά και πολυακετυλενιακά κλάσματα του βοτάνου διεγείρουν την παραγωγή Β λεμφοκυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) (8). Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθούν οι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της Echinacea.
Αντιιικό
Τα εκχυλίσματα της Echinacea έχουν επιδοκιμαστεί για τις δραστικές αντιιικές τους ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι τα εκχυλίσματα αυτού του βοτάνου αυξάνουν την αντίσταση στη γρίπη, τον έρπη και τους ιούς της ανεμοβλογιάς (9). Αυτές οι ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στη σύνδεση κάποιων παραγόντων του βοτάνου με υποδοχείς υδατανθράκων που βρίσκονται στα Τ λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια), γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίησή τους (10,11).
Αντιβακτηριακό
Η Echinacea δρα κατά του Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες) και του Proteus mirabilis (υπεύθυνο για ουρολοιμώξεις) (12).
Αντισπασμωδικό
Οι σπασμοί που οφείλονται σε μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης (χημική ουσία που εμπλέκεται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος) έχει αποδειχθεί ότι ελέγχονται σε κάποιο βαθμό με τη χρήση της Echinacea (12).
Επούλωση Πληγών
Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικού ιστού. Το πολυσακχαριδικό εκχύλισμα της Echinacea έχει αποδειχθεί πως βοηθά στο σχηματισμό ενός σταθερού συμπλέγματος που περιλαμβάνει υαλουρονικό οξύ (13).
Λοιμώξεις της Ουροδόχου Κύστης
Η Echinacea ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των βακτηριακών λοιμώξεων αυτής (12).
Και λίγο πιό γενικά..

Βοηθήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τα εξής:



1.Ζωικό λίπος και τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη (ειδικά κρόκος αυγού)

2.Ελαιόλαδο, ιχθυέλαια ανεπεξέργαστα χωρίς πρόσθετα, λάδια από καρπούς κ σπόρια

3.Κρεμμύδια, σκόρδα

4.Φρεσκοστημένοι χυμοί λαχανικών κ φρούτων

5.Συχνή κατανάλωση φυλλωδών μυρωδικών

6.Ζυμωμένες τροφές κ τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

7.Επαφή με ζώα - και η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο - πάρτε ένα σκυλάκι, πηγαίνετε για ιππασία

8.Κολύμπι (σε καθαρά νερά)

9.Φυσική δραστηριότητα σε καθαρό αέρα

10.Ασφαλής έκθεση στον ήλιο (με μέτρο, δεν πρέπει να προκαλούνται εγκαύματα)


Αν αυτά τα παραπάνω γίνουν τρόπος ζωής τότε βοηθάς πολύ το ανοσοποιητικό σου σύστημα (και ναι παίζει ρόλο το να έχεις ένα δυνατό εντερικό σύστημα). Αν από την άλλη θέλετε να το καταστρέψετε κάντε τα παρακάτω:



1. Σάκχαρα (γλυκά, αναψυκτικά, επεξεργασμένα δημητριακά κ ειδικά σνακς)

2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

3. Έλαια τεχνητώς υδρογωνομένα (κοινώς τρανς λιπαρά, πχ μαργαρίνες και λοιπά ανώνυμα φυτικά έλαια που βρίσκουμε να αναγράφονται σε συσκευασίες)

4. Έλλειψη ποιοτικής πρωτεϊνης από τη διατροφή

5. Έκθεση σε χημικά (καθαριστικά, προϊόντα προσ. φροντίδας κλπ)

6. Ακτινοβολία (οθόνες, κινητά κλπ)

7. Φάρμακα

8. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας κ έκθεσης στον ήλιο

9. Έλλειψη έκθεσης σε κοινά μικρόβια στο περιβάλλον μας (άσε το σφουγγαρόπανο κ το ντετολ από το χέρι!)

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πως σου φανηκε αυτο που διαβασες??

Αναγνώστες

Marina Riley. Από το Blogger.