5 Πράγματα που θέλει το παιδί σας να ξέρετε..


 "Ο εγκέφαλός μου ,είναι και αυτός μωρό,όπως και εγώ.."

Γνωρίζετε ποιό ειναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την λογική σκέψη, την εφαρμογή στρατηγιών, τις πιθανές επιπτώσεις μιας συμπεριφοράς αλλά  και για τις παρορμήσεις??
Λέγεται προμετωπιαίος φλοιός και στα μικρά μας είναι υποανεπτυγμένος! Πιο συγκεκριμένα,ξεκινάει να αναπτύσσεται κοντά στην ηλικία των 4 ετών και φτάνει σε πλήρη ωρίμανση στην ηλικία των 20!!
Αυτό σημαίνει αγαπητοί γονείς,πως τα παιδάκια μας ,δεν είναι δυνατόν να μας μεταχειρίζονται ή να μας εκμεταλλεύονται όταν κλαίνε ή όταν έχουν έντονα συναισθήματα,οπως μερικοί αναφέρουν και επισημάνουν...Το να μας εκμεταλλευτεί κάποιος αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταστρώσει ένα είδος στρατηγικής και σχεδιασμού..Στην πραγματικότητα,το παιδάκι μας απλά περνάει λίγο δύσκολα με όλα αυτά τα καινούρια αισθήματα που το διακατέχουν και με όλες τις καινούριες εικόνες και απλά χρειάζεται λίγη βοήθεια απο εμάς...
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τον προμετωπιαίο φλοιό του μικρού μας να αναπτυχθεί σωστά , ειναι να του δείξουμε πώς χρησιμοποιούμε εμείς τον δικό μας,γιατί τους αρέσει πού να μας μιμούνται. Και όταν μεγαλώσουν λίγο παραπάνω,να τους δείξουμε τρόπους να μπορούν να ηρεμούν,χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση και πώς να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους..



"Χρειάζομαι βοήθεια.."

Τωρα λοιπόν που ξέρουμε για τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μου,ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε πως τα ξυπνήματα μέσα στην νύχτα και η άρνηση της τουαλέτας,πως δεν ειναι απλά πείσματα ούτε είναι το παιδάκι μας άτακτο. Ειναι απλά ο δικός του τρόπος να μας δείξει πως έχει "αναγκη".. Πως μας έχει ανάγκη και την επόμενη φορά που θα είναι η ώρα για τον νυχτερινό του ύπνο,ας του φτιάξουμε μια ωραία ρουτίνα με αγκαλίτσες και νανουρίσματα.
"Είμαι ό,τι μου λές εσύ πως είμαι.."
Η αυτο-εκτίμησή του αναπτύσσεται αυτή ακριβώς την στιγμή και για αυτόν τον λόγο,βλέπει τον εαυτό του όπως τον βλέπουμε εμείς. Εαν εμείς θεωρούμε πως το παιδάκι μας είναι άτακτό ή ακόμα και κακό, ή τεμπέλικο, έτσι θα θεωρεί και αεκέινο πως είναι. Εαν εμεις βλέπουμε πως ειναι ένα καλοσυνάτο παιδί με τον δικό του χαρακτήρα, έτσι θα αρχίσει και αυτό να καταλαβαίνει πως είναι..



Να είστε συνδεδεμένοι!

Τα παιδιά πολλές φορές μας στέλνουν μπερδεμένα μυνήματα. Την μια θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους και την άλλη θέλουν να τα κρατάμε αγκαλιά.. Η σύνδεσή τους όμως μαζί μας , ειναι το πιό σημαντικό πράγμα για αυτά και ενώ απο την μία θέλουν να εξερευνούν ότι μπορούν , απο την άλλη θέλουν να ξέρουν πως μας έχουν σταθερούς και πάντα δίπλα τους..
Τα παιδιά που έχουν ασφαλή προσκόλληση απο πρώιμη ηλικία τείνουν να εχουν καλύτερη αυτο-εκτίμηση και αυτοδυναμία στην μετέπειτα ζωή τους.
Για την ακρίβεια η σχέση μας και η σύνδεση μας με τα παιδιά είναι αυτές που καθορίζουν τό τί είδους σχέσεις θα έχουν όταν μεγαλώσουν αλλά και τί σύνδεση θα έχουν με αυτές..



Κανείς δεν είναι τέλειος..!

Τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να είναι τέλεια,απλά να νιώθουν αγάπη και σύνδεση μαζί μας. Μας αγαπάνε και αυτά,όσο τα αγαπάμε και εμείς. Θέλουν την αγάπη μας , την ανιδιοτελή αγάπη μας και θέλουν να ξέρουν πως οι σκέψεις τους και ο χαρακτήρας τους, μετράνε για εμάς.. Ας δούμε το φώς μέσα τους και εαν κάποιες φορές κάνουν λάθη,ας μην τα κρίνουμε αυστηρά..Άλλωστε και εμείς άνθρωποι είμαστε και κάνουμε και εμείς λάθη,έτσι δεν είναι..?

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πως σου φανηκε αυτο που διαβασες??

Αναγνώστες

Marina Riley. Από το Blogger.