Η τέλεια κύηση..(?)



Είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στο μυαλό μας πώς μια φυσιολογική εγκυμοσύνη έχει διάρκεια 40 εβδομάδες..Και πως αν τις ξεπεράσουμε αυτές τις 40 εβδομάδες τότε η εγκυμοσύνη μας ειναι εκπρόθεσμη. Τ ο πρόβλημα με αυτή την πεποίθηση ειναι ότι δεν είναι βασισμένη πάνω σε γεγονότα.. Είναι ένας απο τους πολλούς μύθους που έχουν τρυπώσει βαθιά μεσα στο μυαλό μας αλλά και στον τρόπο που εξετάζουν οι γιατροί.


Ποσοστό των βρεφών που φτάνουν σε διαφορετικά στάδια της κύησης




Πριν απο 37 weeks
(πρώορο) ποσοστό 10%


37 – 42 weeks
(στην ώρα του) ποσοστό 80%


Μετά απο 42 weeks
(τελειόμηνο) ποσοστό 10%


Μετά απο 43 weeks 

 ποσοστό 4%





Η ΠΗΤ (Προβλεπόμενη Ημερομηνία Τοκετού) έχει βασιστεί πάνω σε έναν "νόμο" τον "νόμο" του Naegele.. Αυτή είναι η θεωρία του βοτανολόγου Harmanni Boerhaave ο οποίος το 1744 σκέφτηκε μια μέθοδο υπολογισμού της ΠΗΤ βασισμένη σε αποδείξεις από την Βίβλο όπου η ανθρώπινη κύηση διαρκούσε περίπου 10 σεληνιακούς μήνες. Αυτή η θεωρία δημοσιεύτηκε το 1812 από ένα Γερμανό μαιευτήρα τον Franz Naegele και από τότε έχει μπει στους θεμελιώδης κρίκους της Μαιευτικής. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ελάττωμα σε αυτόν τον "νόμο". Ένας σεληνιακός μήνας αποτελείται από 29,53 ημέρες και έτσι 10 σεληνιακοί μήνες μας κάνουν 295 μέρες. Άρα 15 μέρες περισσότερο από την προβλεπόμενη ΠΗΤ. Για του λόγου του αληθές, εάν αφήσουμε τις γυναίκες να γεννήσουν χωρίς καμιά παρεμβολή, τότε το 50 – 80% θα φτάσει πέρα από τις 40 εβδομάδες..


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ
Εκτός λοιπόν από αυτόν τον εσφαλμένο τρόπο πρόβλεψης της ΠΗΤ , υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα στον υπολογισμό της..Οι περισσότεροι τρόποι πρόβλεψης στηρίζονται σε έναν 28 ημερών κύκλο (περιόδου). Όμως δεν έχουν όλες οι γυναίκες περίοδο 28 ημερών,κάποιες έχουν μικρότερο και κάποιες μεγαλύτερο και ακόμα και αυτές με σταθερό κύκλο δεν έχουν ωορρηξία την 14η ημέρα.. Εαν μια γυναίκα έχει έναν κύκλο μεγαλύτερο των 28 ημερών και το μωρό αναγκαστεί να βγει νωρίτερα επειδή η ΠΗΤ της υπολογίστηκε ανάλογα με την τελευταία της περίοδο, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα πρόωρο μωρό με πιθανά προβλήματα υγείας. 

Πιό πρόσφατες έρευνες μας προσφέρουν μια πιο ακριβής μέθοδο υπολογισμού της διάρκειας μια κύησης. Το 1990 ο γυναικολόγος Mittendorf William έκανε μια έρευνα για να υπολογίσει το ακριβές διάστημα μιας φυσιολογικής κύησης. Ανακάλυψε πως η εγκυμοσύνη των πρωτότοκων γυναικών είχαν διάρκεια περίπου 288 ημέρες (41 εβδομάδες και 1 ημέρα), ενώ για δευτερότοκες ήταν 283 ημέρες (40 εβδομάδες και 3 ημέρες) . Για να υπολογίσει λοιπόν την ΠΗΤ στις πρωτότοκες,υπολόγισε την τελευταία περίοδο, αφαίρεσε 3 μήνες και πρόσθεσε 15 ημέρες. Ενω για τις δευτερότοκες έκανε το ίδιο απλά στο τέλος αντι για να προσθέσει 15 ημέρες, πρόσθετε 10 ημέρες..


Για παράδειγμα :

04/08/2012 πρώτη ημέρα τελευταίας περιόδου

04/05/2012 αφαιρούμε 3 μήνες

14/05/2012 προσθέτουμε 10 ημέρες




ΠΗΤ 14/05/2013



ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΕΛΕΙΩΜΗΝΗΣ ΚΥΗΣΗΣ (42 εβδομάδων κ παραπάνω)


  • Μειωμένη μάζα μαλακού ιστού, ιδιαίτερα το υποδόριο λίπος 
  • Ξεφλούδισμα του δέρματος στα πόδια και τα χέρια 
  • Μεγάλο δάχτυλο χεριών και των ποδιών 
  • Η αυξημένη συχνότητα διέλευσης του μηκωνίου (καστανόμαυρη ουσία, που συγκεντρώνεται στο έντερο του εμβρύου και αποτελεί τα πρώτα του κόπρανα,πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση εισπνοής κατά τον τοκετό για το νεογνό) στην μήτρα. Αυτό μπορεί να είναι σοβαρό, με αποτέλεσμα να προκαλείται  πνευμονία μηκωνίου στο μωρό μετά τη γέννησή του, αλλά δεν είναι κατ 'ανάγκη ότι θα οδηγήσει σε ένα πρόβλημα.




Το πιό σημαντικό είναι να αφήνουμε την μητέρα φύση να κάνει την δουλειά της και να μην βιάζουμε τα πράγματα...Εκτός εάν έγκειται σοβαρός ιατρικός λόγος.Αλλά σε μια καλή εγκυμοσύνη καλό είναι να ακούμε το ένστικτό μας και να ενημερώνουμε τον γιατρό πως θέλουμε να το πάμε όσο αυτό μας πάει.Βέβαια το γεγονός του να βρείτε έναν γιατρό εδώ στην Ελλάδα να συμφωνεί με τα παραπάνω είναι λιγάκι δύσκολο,αλλά ποτέ δεν ξέρεις!!

Τα αποτελέσματα δικά σας..



























0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πως σου φανηκε αυτο που διαβασες??

Αναγνώστες

Marina Riley. Από το Blogger.